14 Jun 2017

Het misverstand opgehelderd!

Prebiotica en probiotica.

De termen prebiotica en probiotica worden wel eens door elkaar of foutief gebruikt, ondanks dat ze niet hetzelfde willen zeggen. 

Een prebioticum (Fiber Powder) is een voedingssupplement op basis van vezels, deze gaan de goede bacteriën in de darm voeden (je gaat als het waren voedselpakketjes opsturen naar de soldaten/goede bacteriën in je darm). Hierdoor kunnen ze zich beter vermenigvuldigen. 

Een probioticum is een preparaat met levende bacteriën die onze eigen darmflora gaan versterken (je stuurt deze keer geen voedselpakketten, maar wel de levende soldaten). Deze levende bacteriën/soldaten zijn zeer temperatuurgevoelig en moeten in voldoende hoeveelheden worden ingenomen. In de praktijk blijkt jammer genoeg dat het grootste deel van de bacteriën al dood of inactief zijn op het moment van inname en dus maar weinig of geen effect zullen hebben op je gezondheid. 

Prebiotica daarentegen zijn geen levende organismen en kunnen vervolgens ook niet doodgaan.  Deze vezels zijn wél bestand tegen hoge of lage temperaturen, waardoor het ook kan gebruikt worden in warme dranken, soepen, puree enzoverder. 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter