Sportdranken en Gels voor Duursport

Filters
Geen producten gevonden...
Sportdranken en Gels voor Duursport
Duursport kenmerkt zich doordat een bepaalde beweging steeds weer wordt herhaald met een redelijk constant tempo. Voorbeelden hiervan zijn midden en lange afstandslopen, zwemmen in dezelfde optie, wielrennen, veldrijden, mountainbike, triatlon, duatlon.

Welke conditionele eigenschappen zijn belangrijk voor een duursporter?
De belangrijkste conditionele eigenschap voor een duursporter is het uithoudingsvermogen. Dit uithoudingsvermogen is afhankelijk van het aerobe energiesysteem, dit is het systeem dat zuurstof nodig heeft om koolhydraten en vetten om te zetten in energie dat gebruikt kan worden voor het uitvoeren van de sportbeweging.

Bij duursporten wordt vooral een beroep gedaan op het anaerobe lactisch systeem bij interval trainingen of inspanningen die zich rond of boven de overslagpols plaatsvinden. Het aerobe systeemwordt vooral gebruikt bij inspanningen onder de overslagpols in de extensieve zone.

Het verbruik van het spier en lever glycogeen (suikers) hangt af van de intensiteit van de inspanning. Als je onder de overslagpols zit in de extensieve zone verbruikt het lichaam vooral vetzuren en in mindere mate glycogeen (40-60gr per uur) en werkt het lichaam met het aerobe energiesysteem. Als je echter rond of over het omslagpunt komt (bv op het einde van een beklimming), vooral bij mountainbike, veldlopen over heuvels etc ga je over op het anaerobe lactisch energiesysteem welk vooral het glycogeen aanspreekt. Je kan stellen dat je lichaam tijdens een veldrit van 1 uur meerdere keren een beroep moet doen op het anaerobe energiesysteem met als gevolg dat de glycogeenvoorraad zwaar wordt aangesproken.

Het begrijpen van het afwisselend aanspreken van deze 2 energiesystemen in verhouding tot de intensiteit van de inspanning met de daarbij horende signalen dat het lichaam geeft, is een belangrijke factor voor de duursporter om op gepaste wijze te kunnen anticiperen met de juiste verhouding suikers en vocht tijdens de inspanning om zo zijn prestaties te kunnen optimaliseren.