IMG_0042.JPG

Rimpels Voorkomen

Lotions en crèmes zijn geen oplossing

Steeds schuiven levende huidcellen vanbinnenuit op naar de oppervlakte waar zij na verloop van tijd afsterven. Onze huid bestaat dus uit een doorlopend proces van tot leven komen en afsterven, daarbij wordt de huid éénmaal per maand in zijn geheel vernieuwd. Het gebruik van allerlei revitaliserende anti-aging huidcrèmes en lotions heeft in zulke gevallen geen zin, omdat het de tekorten aan bepaalde voedingsstoffen die je lichaam heeft niet oplost. Enkel een eventueel zeer tijdelijk optisch effect is mogelijk met cosmetica.

Waaruit wordt collageen en elastine opgebouwd?

Om rimpels te vermijden is het dus belangrijk dat de aanmaak van onderhuids bindweefsel en elastine groter is dan de afbraak ervan. Collageen is verantwoordelijk voor stevigheid en elasticiteit van de huid. Tijdens het vernieuwingsproces van de huid wordt op jonge leeftijd voldoende collageen gemaakt om de huid jong, stevig en soepel te houden. Na het 25e levensjaar neemt de productie van collageen gestaag af. Hierdoor veroudert de huid en ontstaan er rimpels, de huid wordt slapper en effecten van buiten af hebben een grotere invloed op de huid. Collageen is een lijmvormig eiwit. Op basis van aminozuren (die we door onze voeding binnenkrijgen) kan ons lichaam collageen zelf aanmaken. Hiervoor is wel vitamine C nodig. Tekort aan vitamine C leidt tot inefficiënte hydroxylatie en de gevormde collageenvezels zijn bijgevolg minder stabiel.

Het lichaam is een fabriekje

Als je de nodige stoffen aan je lichaam geeft, is het zelf in staat om de elementen aan te maken die nodig zijn voor het onderhoud van je lichaam. Geef je je lichaam voldoende eiwitten en voldoende vitamine C, dan heeft het alles in huis om zelf collageen te gaan maken. Het is dan ook al meermaals bewezen dat het correct gebruik van eiwitten en vitamine C de belangrijkste schakel is om rimpels te vermijden, uit te stellen en om bestaande rimpels te verzachten.

Vitamine C innemen beschermt tegen rimpels en droge huid, blijkt uit onderzoek. Voor elke milligram vitamine C die je dagelijks inneemt, vermindert je kans op rimpels en droge huid met respectievelijk elf en zeven procent. Wat ook verdraaid goed helpt om je huid jong te houden is dus eiwitten eten. Voor elke zeventien gram vet die je dagelijks meer eet, of elke vijftig gram koolhydraten die je dagelijks meer eet, neemt je kans op rimpels met bijna dertig en bijna veertig procent toe. Er is een soortgelijk verband tussen vet en koolhydraten en de kans op een dunne huid. Eet veel vitamine C en voldoende eiwitten, en je huid blijft jong en vol.

Hoe eiwitten juist doseren?

Integenstelling bij koolhydraten en vetten, kan het lichaam eigenlijk geen eiwitten opslaan. Je moet dus regelmatig eiwitten eten. Het probleem bij te weinig eiwitten: het lichaam heeft niet genoeg bouwstenen om bijv. een mooie gave huid te bouwen. Het probleem bij teveel eiwitten: het lichaam slaagt overtollige eiwitten niet op en de nieren moeten deze afbreken, wat schadelijk kan zijn voor de nieren. Het is dus geen pleidooi om meer eiwitten te eten, wel om ze beter te spreiden. Gemiddeld heeft een normale persoon 60 gram eiwitten per dag nodig. Het lichaam verwerkt het best 20 tot 30 gram eiwitten per 3 uur. Het is dus aanbevolen om ongeveer 20 gram eiwitten 's morgens, 's middags en 's avonds te eten. Op die manier is er geen probleem voor de nieren en zijn er anderzijds voldoende eiwitten om het lichaam op te bouwen en te vernieuwen. Het probleem bij de meeste mensen is dat ze 's morgens amper eiwitten eten en 's avonds teveel eiwitten (bijv. een stuk vlees van 300 gram = 60 gram eiwitten in 1 keer). 's Morgens is er dus te weinig eiwit om de huid op te bouwen en 's avonds teveel waardoor de huid uitdroogt. Het geheim bestaat er dus in 's Morgens meer eiwitten te eten en de porties vlees of vis aanzienlijk in te perken. Er is nog een bijkomend probleem bij vis en vlees. Door te bakken boven 70 graden, denatureren de eiwitten waardoor ze veel minder nuttig worden voor het lichaam.

Waar zitten de eiwitten?

Deze producten leveren - bijvoorbeeld - ongeveer 20 gram eiwitten (= de ideale dosering):

- 100 gram vlees
- 150 gram vis
- 600ml geitenmelk (koemelk niet aanbevolen owv teveel caseïnes)
- 100 gram kaas
- 400 gram yohourt
- 2 à 3 eieren
- 200 gram volkoren speltbrood
- 200 gram muesli
- 200 gram havermout
- 150 gram quinoa
- 100 gram kikkererwten
- 400 gram erwten
- 100 gram linzen
- 100 gram bonen
- 100 gram lijnzaad
- 100 gram amandelen
- 100 gram pindanoten
- 100 gram pistachenoten
- 100 gram pompoenpitten
- 100 gram zonnebloempitten
- 100 gram sesamzaadjes
- 100 gram seitan
- 100 gram Tahin
- 200 gram Tofu
- 200 gram Tempeh
- 200 gram zeewier

Het is duidelijk dat vlees en vis niet de enige eiwitbronnen zijn. Belangrijk is dat onze porties 's avonds niet te groot zijn. Teveel eiwitten is niet goed. Te weinig eiwitten (en te onregelmatig of slecht gedoseerd doorheen de dag) zorgt dan weer voor te weinig bouwstoffen voor ons lichaam en onze huid. Een makkelijk alternatief is een RainPharma shake. Deze bevat ongeveer 20 gram eiwitten per portie. Doordat deze verkregen wordt door een koud proces, is er geen denaturatie van eiwitten. Bovendien is deze vrij van zware metalen, hormonen en resten van geneesmiddelen die wel gevonden kunnen worden in vis en vlees. En het is gewoon makkelijk en snel. Deels via gezonde voeding en deels via gezonde RainPharma shakes lijkt een goede en makkelijke oplossing voor de meeste mensen.

De juiste eiwitten zijn belangrijk

Te hoge temperaturen vernietigen deels de eiwitten in onze voeding. De eiwitstructuren veranderen hierdoor. Anderzijds raden we geen eiwitten uit gluten en caseïne aan. Gluten zijn eiwitten uit tarwe, rogge en gerst en caseïne(eiwitten) zijn veel aanwezig in producten uit koemelk. Deze zijn - in grote aantallen - belastend voor de darmen. Daarom dat we klassieke eiwitshakes ook absoluut afraden, ze gaan de huid net verslechteren. Voor een gave, gezonde huid is het belangrijk ervoor te zorgen dat je lichaam zo min mogelijk schadelijke stoffen binnen krijgt, dus het eten van gezonde voeding is essentieel. De organen die je lichaam reinigen en daarmee helpen je huid gezond te houden zijn je lever, nieren, bijnieren, schildklier en de darmen. Een gezonde gave huid is meestal een teken dat je lichaam van binnen schoon is.

Hoe zit het met vitamine C?

Europa voorziet tot 1 gram vitamine C per dag. Orthomoleculaire artsen zeggen dan weer dat je 3 gram per dag moet nemen als je wil werken op de huidkwaliteit (stevigheid). In elke capsule Super C Boost zit 180mg vitamine C. Je mag dus 5 capsules nemen (Europa) of 16 capsules (Orthomoleculaire literatuur). Binnenkort komen we wel met een vitamine C die hoger gedoseerd is (binnen ongeveer 2 maanden). Hiervoor hadden we een toelating nodig van de overheid, die we intussen gekregen hebben. De productie is hiervoor net opgestart. Je moet wel dit in het achterhoofd houden: er zijn mensen die gevoelig zijn voor hoge dosissen vitamine C. Dat kan je merken als je diaree krijgt. In dat geval moet je de dosis verlagen. De diarree gaat dan ook snel over. (Even het gebruik volledig stoppen en dan weer opbouwen tot aan je grens). Ook belangrijk om weten is dat we werken met ontzuurde vitamine C. Dat is heel belangrijk en komt niet voor bij commerciële merken. Bij zure vitamine C worden er anders mineralen geroofd die voorzien waren voor de stevigheid van de botten, huid, haar en nagels. Dan krijg je net een averechts effect. De reden dat we veel vitamine C moeten nemen voor een goede huid, is omdat vitamine C in het lichaam ook voor 101 andere processen wordt gebruikt. En je zou kunnen zeggen dat de huid(kwlaiteit) vitamine C pas als laatste krijgt. Tegen dan is de beschikbare vitamine C meestal al opgebruikt.

Plaats een reactie

Reacties moeten goedgekeurd worden vooraleer ze gepubliceerd worden

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.