Doorgaan naar inhoud
🌞 Tot 30 juni gratis toilettas bij aankoop van €100 RainPharma producten | SHOP NU
🌞 Tot 30 juni toilettas bij aankoop van €100 RainPharma producten | SHOP NU
hair-human-pose-1138531

Opleiding Epigentisch Huidtherapeut

In 2018 starte ik met een intensieve opleiding 'Epigenetisch huidtherapeut'. In eerste instantie dacht ik dat het niets voor mij was. Al die moeilijke termen en urenlange studies waren niet aan mij besteed. Was ik even verkeerd...

Net niet van mijn stoel gevallen

Vanaf de eerste minuut van de opleiding werd ik geboeid, verbaasd, van mijn stoel geblazen en stond ik versteld van de wondere wereld van je huid en vooral van wat je huid vertelt over jezelf als persoon. Er is zoveel informatie die je kan aflezen van iemand zijn huid. Klinkt raar? Dat is het niet, maar wel confronterend als je je eigen huid begint te analyseren.

Weetjes over je huid

Mag ik zo vrij zijn om te zeggen dat je huid één van DE belangrijkste organen van je lichaam is? Ze beschermt je tegen gevaarlijke invloeden van buitenaf zoals bacteriën, giftige stoffen, allergenen enzovoort. Alles over je huid ontdekken is van cruciaal belang. Ken je bijvoorbeeld de grootte van je huid? Ze is een kleine twee vierkante meter groot en weegt tussen de 15 en 20 kilogram.

Graag neem ik je in verschillende blogs mee in de wondere wereld van je huid.

De buitenste laag van je huid: de opperhuid

Deze laag van je huid is ongeveer 0,05mm tot 0,1mm dik. Dit is wat je oog ziet. Alle rimpeltjes en groeven die je ziet zijn onderdeel van deze laag van je huid. 

De buitenste beschermingslaag van je lichaam is opgebouwd uit vier verschillende cellagen (basale laag, korrellaag, stekellaag en basale laag) waarvan je elke dag 60 miljoen felle verliest. Dit komt overeen met ongeveer 10 gram huidverlies per dag. 

Heb je last van schilfers op je huid dan wil dit zeggen dat je cellen van stekelcel meteen naar hoornlaag gaan. Hierdoor hebben je cellen nog geen stevige structuur en ontstaan zichtbare schilfers op je huid.

Naast het beschermen heeft deze laag ook als functie het regelen van je zuurmantel. Op deze buitenste huidlaag liggen zuren die je beschermen tegen invloeden van buitenaf. Deze zuren binden zich aan water om vocht vast te houden. Je kunt je al wel voorstellen wat er dan gebeurt als deze zuurlaag beschadigd is door schadelijke producten? Juist, schilfers, jeuk, wondjes en vele andere ongemakken. Daarom was je jezelf best met zuurneutrale zepen zodat je de verschillende organismen, je lichaamsflora, in balans houdt. 

Weet jij wat de pH-waarde van je huid is? Ongeveer 5,5, wat overeenkomt met de zuurtegraad van regenwater. 

De middelste laag van je huid: de lederhuid

De lederhuid is ongeveer twee millimeter dik en is opgebouwd uit verschillende soorten weefels. Het bindweefsel zorgt ervoor dat je huid niet scheurt bij iedere beweging. Daarnaast heb je de elastinevezels. Deze vezels zorgen dat je huid voldoende veerkracht heeft. Helaas, hoe ouder je wordt, hoe slapper je huid wordt. Zorg je voor voldoende elastine in je huid dan vertraag je alleen maar het slapper worden van je huid.

De lederhuid bevindt zich tussen de opperhuid en de onderhuid. Het is in deze laag dat je slagaders, zenuwen, lymfevaatjes en haarvaten zitten. Ook klieren zoals de zweetklier, geurklier en talgklier zijn aanwezig in deze huidlaag. 

De basisfunctie van de lederhuid is prikkels doorsturen naar je hersenen en je immuunsysteem ondersteunen. 

De grootste laag van je huid: de onderhuid

Deze huidlaag is de bumper van je lichaam en weegt ongeveer 17 kilogram en bestaat uit verschillende soorten vet. Dit is zeer belangrijk om botten gewrichten te beschermen zodat deze niet uitpuilen. 

Binnen deze laag zijn er drie soorten vet aanwezig.

  • bruin vet: dit komt voornamelijk voor bij kinderen en vermindert in de loop der jaren
  • onderhuids vet: op zich niet schadelijk maar is hiervan te veel aanwezig dan wordt het visceraal vet
  • visceraal vet: ongezond en gevaarlijk vet. Hoe meer visceraal vet je hebt, hoe hoger het risico op kanker, hoge bloeddruk, diabetes en beroertes.

Een wist-je-datje: deze laag van je huid heeft cellulitis in de hand. Hoe je cellulitis kan verminderen leg ik je graag uit in een volgende blog!

Heb je ondertussen vragen over de structuur van je huid dan mag je deze altijd mailen naar skin@djym.be of geef ons een belletje op 03 237 91 49.

Wil je meer over je huid te weten komen? Klik op deze link en ontdek al onze blogs met betrekking tot je huid.

 

Vorig artikel “Gezond BMI en bewuster omgaan met voeding”: Rebecca’s RainPharma-dieet

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden