Female-feet-standing-on-electronic-scales-for-weight-control-on-dark-background.-Concept-of-sports-training,-diets-959543086_727x485

Hoe meten wij jouw vetpercentage?

Bij elk consult meten wij jouw vetpercentage d.m.v. een professioneel toestel. Dat ziet eruit als een gewone weegschaal. Maar hoe kan zo’n weegschaal nu “meten” hoeveel vet jij in je lichaam hebt?

Een vetmeting op blote voeten in 10 seconden

Zo’n professionele lichaamsanalyse duurt helemaal niet lang. Even je schoenen en sokken uittrekken en met blote voeten op ons toestel gaan staan. Wij geven een aantal parameters in zoals je geslacht, leeftijd en lengte en de Tanita doet de rest. Binnen 10 seconden krijg jij een rapportje met een gedetailleerd overzicht van de samenstelling van je lichaam. Daarop zie je meteen wat je vetpercentage op dat moment is. Tevens kom je te weten hoeveel spiermassa, vocht, buikvet,… er aanwezig is.

Een vetmeting doe je best op hetzelfde uur

Soms lijkt het alsof je ’s avonds minder vet hebt, dan ’s ochtends. Dit is absoluut normaal. Zo’n vetmeting is namelijk een vochtmeting. Geen enkel toestel (behalve een scanner) is in staat om vet te meten. Hoe duur die ook is. Het toestel meet hoeveel vocht er in je lichaam aanwezig is door een een klein stroompje door je lichaam te sturen (daarom ga je er met blote voeten op). Op basis van de gemeten hoeveelheid vocht, berekent het je vetpercentage. 

Doorheen de dag schommelt je vochtbalans soms met meer dan één kilogram. We drinken water, eten groenten, fruit,… Een toiletbezoek. Het zal je niet verwonderen dat de verschillen groot kunnen zijn. Meten we meer vocht, dan berekent Tanita minder vet. En omgekeerd. Daarom is het belangrijk om telkens te meten/wegen op hetzelfde moment van de dag en om de resultaten goed te interpreteren.

Ook thuis kan je je vetpercentage meten

Er bestaan heel wat varianten van zo’n professioneel toestel voor thuisgebruik. Je vindt al een degelijke vetpercentagemeter vanaf 50 euro. Het principe is hetzelfde als bij ons. Er wordt vocht gemeten. Van daaruit wordt je vetpercentage berekend.

Probeer altijd op hetzelfde tijdstip te meten. En doe het niet elke dag. Want zoals eerder gezegd, de verschillen kunnen groot zijn en de resultaten zouden je kunnen demotiveren. Wij doen onze vetmetingen tijdens een dieetprogramma elke 2 weken. In het slechtste geval (grote vochtschommeling) zien we toch nog altijd een realistisch vetverlies.

Wil jij ook je vetpercentage kennen? Kom dan bij ons vrijblijvend langs voor een gesprek. We leggen je graag uit hoe onze afslankprogramma’s verlopen.

Plaats een reactie

Reacties moeten goedgekeurd worden vooraleer ze gepubliceerd worden

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.