Doorgaan naar inhoud
🌞 Tot 30 juni gratis toilettas bij aankoop van €100 RainPharma producten | SHOP NU
🌞 Tot 30 juni toilettas bij aankoop van €100 RainPharma producten | SHOP NU
Go nuts! Welke noten zijn gezond

Go nuts! Welke noten zijn gezond?

Bracht je bij ons een afslanktraject tot een goed einde, dan sturen we je nooit zomaar alleen op pad. We geven tips mee om je nieuwe levensstijl vol te houden, en eentje daarvan luidt: “trakteer jezelf elke dag op een handje ongezouten (en het liefst ongebrande) noten en/of peulvruchten”. Waarom noten gezond zijn en hoe je ze precies in je menu integreert, dat lees je hier!
[[SPLIT]]

Welke noten zijn gezond?

Amandelen, hazelnoten, cashewnoten, walnoten, paranoten, pecannoten en pistachenoten: in rauwe of onbewerkte vorm zijn ze allemaal goed voor je. Ze bezorgen je namelijk ijzer, vitamines E en B, en onverzadigde vetten, waardoor ze je cholesterolwaarden op peil helpen houden en de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. 

Natuurlijk legt elke noot wel z’n eigen accenten. Zo is de verhouding onverzadigd tot verzadigd vet beter in hazelnoten, walnoten en amandelnoten dan in pakweg cashewnoten of pinda’s. Die laatste bezorgen je ook iets minder ijzer dan andere noten (strikt gezien horen pindanoten trouwens bij de peulvruchten). Verder varieert het seleniumgehalte van noot tot noot. Selenium beschermt je rode bloedlichaampjes en cellen, en bevordert de werking van je schildklier. Je vindt het goedje voornamelijk in paranoten, en amper in amandelen en hazelnoten. 
[[IMAGE]]

[[SPLIT]]

Opgelet: ongebrand en ongezouten

Belangrijk detail: gezonde noten zijn rauwe noten. We hebben het hier dus niet over hun gezouten en gebrande tegenhangers, hoewel die misschien nóg een tikkeltje lekkerder zijn. Gebrande noten zijn vaak gefrituurd in olie en bevatten minder vitamines en mineralen omdat ze zo’n hoge temperaturen hebben doorstaan. Over het vetgehalte hoef je je niet zo’n zorgen te maken: omdat noten al veel (goede) vetten bevatten, nemen ze amper nog extra vet op tijdens het frituren. En waarom ongezouten noten? Een te hoge zoutinname kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten en tal van andere gezondheidsproblemen.
[[IMAGE]]

[[SPLIT]]

Een handje is een handje

In de voedingsaanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad staat dat je idealiter elke dag 15 tot 25 gram noten en zaden eet. Dit komt overeen met een kleine handvol. En let op: een handje is echt maar een handje. Noten smaken naar meer, en je eet er al snel te veel van. Ze mogen dan wel een pak goeie en gezonde vetten bevatten; ze zijn en blijven ook erg calorierijk.
[[IMAGE]]

[[SPLIT]]

Gezond tussendoortje of gezonde lunch

15 tot 25 gram: het is niet veel, dus misschien neem je gewoon elke avond een grabbel uit een zak met noten om aan de aanbevolen hoeveelheid te komen. Maar je kunt ook afwisselen, door bijvoorbeeld je eigen granola te maken en daar hazelnoten of walnoten in te verwerken. Zelfs noten door je smoothie draaien is een optie. En als jouw notenspread 100% noten bevat (en dus geen zout of suiker), telt hij ook mee. Eén besmeerde boterham komt dan overeen met een handvol noten. Of wat dacht je van een notenburger of een paar knapperige noten op je salade voor een lunch met extra ‘crunch’? Opties te over! Maar wel oppassen dat je niet overdrijft, hé.
[[SPLIT]]

Vorig artikel “Gezond BMI en bewuster omgaan met voeding”: Rebecca’s RainPharma-dieet

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden