Doorgaan naar inhoud
🌞 Tot 30 juni gratis toilettas bij aankoop van €100 RainPharma producten | SHOP NU
🌞 Tot 30 juni toilettas bij aankoop van €100 RainPharma producten | SHOP NU
Koolhydraatarm dieet? Bereken je porties groenten!

Koolhydraatarm dieet? Bereken je porties groenten!

Een dieet is hard werken. Die “nieuwe ik” komt (jammer genoeg) niet vanzelf, maar vereist heel wat doorzettings- en … rekenvermogen. Voor wie vertrouwd is met het Rainpharma dieet, komt dat laatste niet als een verrassing. Je mag per dag slechts 10 gram koolhydraten (afkomstig van groenten) eten, en dat betekent dat je goed moet opletten. Maak je geen zorgen: we vertellen je hoe je tijdens een koolhydraatarm dieet vermijdt dat je uit ketose gaat door te veel groenten te eten. Bovendien is er ook nog onze gratis DJYM-app, die het rekenwerk voor jou doet!

Weten hoeveel groenten je mag eten

De voedingsmiddelentabel in je Rainpharma Box geeft je houvast tijdens je koolhydraatarm dieet. Je kijkt gewoon in de laatste kolom om te ontdekken hoeveel gram je van elk type groente mag eten. Zo zie je bijvoorbeeld dat 250 gram broccoli 5 gram koolhydraten bevat, dus met twee van deze porties overschrijd je je dagelijkse maximum niet. Kies bij voorkeur voor koolhydraatarme groenten, zodat je telkens toch een mooi bergje op je bord hebt liggen. Om deze reden hebben komkommers en champignons een streepje voor op pakweg erwtjes en wortelen. 

Ovenschotels en soepen tijdens je koolhydraatarm dieet

Natuurlijk is het niet altijd zo makkelijk. Misschien heb je zin om een ovenschotel, ratatouille of soep te maken, en gebruik je graag een heleboel verschillende groenten. In dat geval neem je er pen en papier bij, en ga je als volgt te werk:

  • Noteer het gewicht van elke groente die je in je gerecht wil verwerken
  • Ga opnieuw kijken in je voedingsmiddelentabel, maar focus dit keer op de vierde laatste kolom (die met de titel “koolhydraten”)
  • De cijfers die je daar ziet, gelden voor 100 gram, dus zet ze vervolgens om naar de hoeveelheden waarmee jij effectief gaat koken
  • Tel het totale aantal koolhydraten op en deel dit getal door 5 (het maximumaantal koolhydraten per portie)
  • Nu weet je in hoeveel porties je je gerecht moet verdelen!

Ook bij soep telt alleen de hoeveelheid groenten: of je nu twee of drie liter water toevoegt, maakt met andere woorden geen verschil.

Wil je jezelf al dat rekenwerk besparen en toch afvallen, dan geef je gewoon je groenten in onze app in, en laat je hem het werk doen!

Voorgesneden groenten: werkwijze en tips

Hoe je moet rekenen als je een zak voorgesneden groenten koopt om te wokken of soep te maken? Goeie vraag! Gelukkig is het antwoord heel simpel. Kijk naar de lijn “koolhydraten” in de voedingsmiddelentabel op de verpakking. Staat er bijvoorbeeld “4,8 gram per 100 gram groenten”? Dan weet je dat je je tot 100 gram van die bepaalde mix moet beperken, aangezien je maximaal 5 gram koolhydraten per portie groenten mag hebben.

50 gram groenten te veel? Da’s erger dan het lijkt

Eet je tijdens een maaltijd eens 50 gram kip te veel, dan is dat geen ramp. Vreemd genoeg is het tegendeel waar wanneer je pakweg 300 gram broccoli opschept in de plaats van de toegestane 250 gram. Je gaat namelijk onmiddellijk uit ketose, en we overdrijven niet als we zeggen dat je daarmee twee dagen van je dieet kwijt bent. Groenten afwegen en hun koolhydraten berekenen (of laten berekenen door onze app) is met andere woorden dé sleutel tot een succesvol koolhydraatarm dieet.

Twijfel je over bepaalde hoeveelheden of zit je nog met een vraag, aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij staan voor je klaar!

Koolhydraatarm dieet? Bereken je porties groenten! Button
Vorig artikel “Gezond BMI en bewuster omgaan met voeding”: Rebecca’s RainPharma-dieet

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden