Doorgaan naar inhoud
RainPharma Skin Days | Mix & Match | 25% korting vanaf 3 stuks 🛍️ | SHOP NU
RainPharma Skin Days | Mix & Match | 25% korting vanaf 3 stuks 🛍️ | SHOP NU
IMG_8007

Vaker vegetarisch eten: waarom en hoe

Donderdag Veggiedag, Dagen Zonder Vlees, de VeggieChallenge, … We gaan steeds vaker vegetarisch eten – niet per se permanent, maar evengoed voor een korte periode of een paar keer per week. Zo zit het aantal flexitariërs in de lift: dit zijn mensen die wekelijks een aantal dagen voor veggie kiezen. Waarom dat zo’n goeie zaak is voor het milieu en voor je gezondheid? Dat ontdek je hier! Als uitsmijter krijg je nog enkele tips om je vleesconsumptie binnen de perken te houden, zonder dat je daardoor tekorten oploopt of hele dagen rauwe wortelen en sla moet lopen knabbelen. (Clichés zijn er om mee te lachen, toch?)

Minder vlees eten

Door (op bepaalde dagen) je vertrouwde portie vlees achterwege te laten, verklein je je ecologische voetafdruk. EVA vzw, de organisatie achter de VeggieChallenge, becijferde de impact van een maand lang met 50.000 mensen vegetarisch eten. Die inspanning zou neerkomen op een CO2-reductie van 950.000 kilogram en een besparing van 1.450.000.000 liter water. Door vegetarisch te eten red je uiteraard ook dierenlevens én geef je je gezondheid een boost. 

Vooral rood vlees is niet zo lief voor je lijf, terwijl groenten en fruit barstensvol vezels en mineralen zitten, de kans op overgewicht en diabetes type 2 verkleinen, én je cholesterol in toom houden. Als je toch vlees wil eten, hou je het beter bij wit vlees. Verder is het minder belastend voor je lever om twee keer per dag een lapje vlees van 150 gram te eten dan om tijdens één maaltijd een stuk vlees van 300 gram te verorberen. 
[[IMAGE]]

[[SPLIT]]

Gezonde vegetarische gerechten 

Tijdens de lunch heb je vegetarische opties te over. Je kunt je charcuterie vervangen door bijvoorbeeld peulvruchtenspreads (zoals humus), olijventapenade, geitenkaas, geiten- of plantaardige yoghurt, notenpasta (bijvoorbeeld 100% pindakaas), groentespreads (bij voorkeur verse), vers fruit of een fruitspread, verse rauwe of gegrilde groenten, of een eitje. 

Ook ‘s avonds tover je makkelijk gezonde vegetarische gerechten op tafel. Je ruilt je steak of worst in voor peulvruchten, zoals split- en kikkererwten, linzen, bruine, rode en witte bonen, en vleesvervangers op sojabasis, zoals tofu en tempé. Die laatste producten zijn rijk aan calcium, vitaminen en ijzer. Met groenteburgers overdrijf je beter niet, want ze bevatten meestal minder voedingswaarde dan andere vervangers. Bovendien zijn ze vaak gepaneerd, en slorpen ze tijdens het bakken veel vet op. De Nutri-Score helpt je om tussen de kant-en-klare vleesvervangers de gezonde opties te spotten.

Altijd vegetarisch eten: aandachtspunten

Als je vlees voorgoed afzweert, moet je extra opletten dat je genoeg hoogwaardige eiwitten, vitaminen (vooral B12) en mineralen (zoals ijzer) binnenkrijgt, want die essentiële voedingsstoffen halen we voornamelijk uit vlees en vis. Voedingssupplementen zijn sowieso een slimme zet, maar daarnaast doe je er goed aan om: 
[[IMAGE]]

[[SPLIT]]

  • genoeg eiwitrijk voedsel te eten, zoals melkproducten, kaas en eieren, en granen, soja, noten en zaden.
  • ijzertekorten voorkom je met een beetje hulp van peulvruchten, zaden, volkoren graanproducten en donkergroene bladgroenten.
  • aangezien vitamine C de opname van ijzer bevordert, trakteer je jezelf het best regelmatig op broccoli, spruiten, kiwi’s of citrusvruchten. Smakelijk!


Gezonder eten (en wat kilo’s verliezen)?

We hebben vlees niet geweerd uit ons kookboek, maar je doet dankzij onze gerechten sowieso inspiratie op om gezonder te eten. Bovendien helpen we je graag het roer omgooien tijdens een vrijblijvend gesprek.

 



Vorig artikel Toegelaten kruiden bij RainPharma dieet: welke mag je gebruiken?

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden