Doorgaan naar inhoud
Bestel vóór 19 december en ontvang je bestelling vóór 25 december! 🎄
Bestel vóór 19 december en ontvang je bestelling vóór 25 december! 🎄
Goede vetten bestaan ook

Vet volledig vermijden? Dan loop je ook de goede vetten mis!

Net zoals het ene soort buikvet erger is dan het andere, zo zijn er ook gradaties in de vetten in je voeding. Die laatste hebben een kwalijke reputatie als ‘dikmakers’, maar lang niet alle vetten zijn slecht! Zo is plantaardige olie bijvoorbeeld de belangrijkste bron van vitamine E, dat dienstdoet als antioxidant en zo je bloedvaten, cellen en organen beschermt. Verder heb je vetten nodig om energie op te slaan, vitamines op te nemen (de vitamines A, D, E en K lossen alleen op in vet), als bescherming tegen de kou, voor je hersenontwikkeling, en ga zo maar door. Om je te helpen kiezen tussen kokosvet, boter, sesamolie en alle andere vetvarianten, gidsen we je hier door de goede vetten en slechte vetten.
[[IMAGE]]

[[SPLIT]]

Slechte en goede vetten; slechte en goede cholesterol

Al is het niet de bedoeling dat elke lunch zwemt in de olie, toch is bij vetten het type eigenlijk belangrijker dan de hoeveelheid. Loop met een boogje om verzadigde vetten en transvetten heen, want die kunnen de hoeveelheid LDL-cholesterol in je bloed doen stijgen, en dat type cholesterol verhoogt op zijn beurt de kans op hart- en vaatziekten. Er zijn trouwens niet alleen goede en slechte vetten, maar ook goede en slechte cholesterol. De LDL-variant behoort dus duidelijk tot de tweede categorie, maar HDL-cholesterol is goed voor je, omdat het de LDL-boosdoeners uit je bloed helpt verwijderen. 

Goede vetten of onverzadigde vetten hoef je daarentegen niet van je menu te schrappen. Integendeel! Ze leveren namelijk essentiële vetzuren: omega 3 en omega 6. Die heeft je lichaam hard nodig, maar kan het zelf niet aanmaken. Daarnaast verlagen goede vetten het cholesterolgehalte in je bloed.

[[IMAGE]]

[[SPLIT]]

In balans met de juiste producten

Vet vlees, zoals hamburgers en worsten, maar ook roomboter en volle melk bevatten veel verzadigde vetten, zoals je meestal van het etiket kunt aflezen. De vuistregel: slechte vetten zitten vooral in dierlijke producten, maar palmolie en kokosolie zijn de uitzondering. Die eet je dus beter met mate. Boter compleet naar de vergeethoek verbannen hoeft niet, want er zitten veel vitamines A en D in, maar het is wel slim om voornamelijk te bakken met een lepeltje olie of margarine (of om te grillen zonder vetstof natuurlijk) en een dun laagje minarine of margarine op je brood te smeren. 

Transvetten zitten dan weer in industriële bakkerijproducten en gefrituurde bereidingen. Voordat Europa zich over het probleem boog, vond je die kwalijke vetten ook massaal in margarines, koeken en snacks.

Onverzadigde of goede vetten haal je vooral uit koolzaadolie, arachideolie en olijfolie. Kijk voor het gebruik wel altijd goed op de verpakking, want niet alle vetstoffen zijn geschikt om te verhitten. Voor extra omega 3 kun je tot slot je toevlucht nemen tot voedingssupplementen, maar je vindt het essentiële vetzuur ook lijnzaad-, koolzaad-, soja- en walnotenolie, (vette) vis, zaden, noten, peulvruchten (vooral kikkererwten en witte bonen) en groenten (zoals groene kool of spinazie).

Smakelijk!

[[IMAGE]]

[[SPLIT]]

Vorig artikel Buikvet verbranden? We helpen je aan een mooi resultaat!

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden