fysiek of via video
fysiek of via video
Tegenwoordig zien we meer en meer de term ‘polyolen’ op het etiket van koolhydraatarme producten. Maar wat zijn polyolen nu precies?
Polyolen zijn handig in gebruik, calorie-arm en ook geschikt voor diabetici. We nemen je graag mee op onze zoektocht naar suikers, polyolen, intensieve en niet-intensieve zoetstoffen en suikeralcoholen.
We beginnen met een onderscheid te maken tussen gewone suiker en zoetstoffen. Zoetstoffen zijn andere stoffen dan suiker die toegevoegd worden aan voedingsmiddelen om ze zoeter te maken. In deze categorie die we ‘zoetstoffen’ noemen wordt dan weer een onderscheid gemaakt tussen de intensieve en niet-intensieve zoetstoffen. Het verschil zit in de oorsprong, de chemische samenstelling van de stoffen. De zoetstoffen die tot de intensieve zoetstoffen gerekend worden, hebben geen nadelige bijwerkingen en kunnen gewoon door iedereen gegeten worden. Deze intensieve zoetstoffen zijn 50 tot 3000 keer zoeter dan gewone suiker, maar bevatten geen caloriëen.
En dan zijn er de polyolen, de wetenschappelijke term voor de niet intensieve zoetstoffen. Bekende polyolen zijn bijvoorbeeld xylitol (kauwgom), isomalt, erythritol, maltitol en het beroemende sorbitol.
Er leven allerlei misverstanden over polyolen.
‘Overmatig gebruik kan een laxerende werking hebben’ klinkt je bekend in de oren. Wat moeten we denken van deze waarschuwing?
Wij gingen op onderzoek naar de nadelen van polyolen. Blijkt dat veel van de zoetstoffen in onze voeding (polyolen) suikeralcoholen zijn. Alcohol? Dat moet wel ongezond zijn dan, toch? Als we verder op onderzoek gaan, ontdekken we dat het woord in deze context niets te maken heeft met alcohol. Het is puur een aanduiding voor een bepaalde scheikundige samenstelling die de polyolen met elkaar gemeen hebben. Dat is alvast een geruststelling. Moslims en joden die vanwege hun geloof geen pure alcohol mogen gebruiken, zitten bij het nuttigen van voedingsmiddelen die gezoet zijn met polyolen in de veilige zone en ook AA bezoekers kunnen rustig een kauwgommetje gezoet met xylitol nemen.
Misschien zou je verwachten dat suikeralcoholen geen natuurlijke stoffen zijn, maar ook dat berust op een misverstand. Het zijn juist die suikeralcoholen die behoren tot de zogenaamde ‘natuuridentieke stoffen’, stoffen die in de natuur voorkomen. Zo wordt sorbitol gewonnen uit verschillende soorten fruit. Er is slechts één uitzondering, en dan is de suikeralcohol lactitol. Het zijn juist de intensieve zoetstoffen die grotendeels synthetisch zijn.
Via welke producten komen polyolen ons lichaam binnen? Ze zijn toegevoegd als zoetmakers of vulmiddel aan talloze producten die we dagelijks gebruiken, zoals snoepjes en ijs. Maar ook in bijvoorbeeld tandpasta, mondwater en zelfs medicijnen komen polyolen voor.
Verder vind je ze vooral terug in speciale dieetproducten voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen.
Aangezien we ongemerkt dagelijks polyolen binnen krijgen, is het een legitieme en urgente vraag die we ons moeten stellen. Over het algemeen kent het gebruik voornamelijk voordelen. Zo bevatten ze veel minder calorieën dan suiker, zijn ze niet schadelijk voor het gebit en zijn ze ook veilig te gebruiken voor diabetes patiënten. Het enige nadeel wat aan polyolen kleeft, is dat het bij veelvuldig gebruik een laxerende werking kan hebben en een hogere producte van darmgassen kan veroorzaken. Maar eigenlijk is dat effect te vergelijken met dat van het consumeren van bonen. Als je gevoelig bent aan deze zoetstoffen, raden we je aan er matig mee om te gaan. Maar kwaad kan het verder niet.
Conclusie: geniet ervan, maar met mate!
Een opmerking achterlaten