Waarom wit vlees je voorkeur verdient

Waarom wit vlees je voorkeur verdient

Meer en meer mensen kiezen al eens voor een vleesvervanger, en slechts iets meer dan de helft van de Belgen eet nog elke dag vlees of vis. Of je nu een echte steak-, saté- en stoofvleesfan bent of toch stilaan meer de vegetarische kaart trekt: sowieso ben je beter af met een lapje wit vlees – vlees van kippen en ander gevogelte – dan met rood vlees. Hier ontdek je waarom!
[[SPLIT]]

Wat is gezond vlees?

Net zoals het verhaal rond noten (‘gezond, maar niet mee overdrijven’) en rond vetstoffen (‘het ene vet is het andere niet’), verdient het antwoord op de vraag of vlees gezond is een genuanceerd antwoord. Ja, vlees bezorgt je heel wat eiwitten, vitamine B, ijzer, zink en andere mineralen. Maar veel vleessoorten zijn ook rijk aan verzadigd vet, wat slecht nieuws is voor je cholesterol. In vleesbereidingen zoals gehakt zit dan weer vaak te veel zout. 
[[IMAGE]]

[[SPLIT]]

Wit vlees versus rood vlees

Als je voor vlees kiest, eet je het dus beter met mate. Bovendien leg je idealiter niet te veel rood vlees op je bord. Dat is vlees afkomstig van koeien, varkens, schapen en geiten. Een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vond namelijk een verband tussen de consumptie van rood vlees en een verhoogd risico op maag- en darmkanker. De boosdoener is heemijzer, een type ijzer dat je darm kan beschadigen. Bovendien zou veel rood vlees eten het risico op longkanker, beroerte en diabetes type 2 vergroten. 

De overheidswebsite Gezond Leven parkeert rood vlees dan ook in de oranje zone van de voedingsdriehoek. Oranje voedingsmiddelen hebben “mogelijk een ongunstig effect op de gezondheid” en je eet er het best niet te veel van. Kun je toch niet aan de lokroep van rood vlees weerstaan, kies dan voor de magere varianten, zoals een varkenshaasje of een biefstuk. En je doet je lichaam helemaal een plezier door rood vlees af te wisselen met vleesvervangers of met wit vlees. Gezond Leven stelt dat wit vlees “geen aantoonbare negatieve effecten voor je gezondheid” heeft.
[[IMAGE]]

[[SPLIT]]

Alle dagen kipnuggets? 

Maar er is een ‘maar’. In wit vlees bestaat namelijk ook heel wat verschil. Met verse kalkoenborst, kip en wild gevogelte zoals fazant kun je weinig verkeerd doen. Ook een kip van het spit, zoals je langs de kant van de weg kunt kopen in die kramen die zo’n onweerstaanbare geur verspreiden, is een prima keuze (al laat je het vel wel beter links liggen). Bewerkt wit vlees daarentegen, zoals kipsalades, kipnuggets, kalkoensalami en andere charcuterie, brengt opnieuw een verhoogd risico op darmkanker met zich mee. De WHO tast nog in het duister over de precieze oorzaak, maar experts vermoeden dat die ligt bij bepaaldechemische componenten die tijdens het industrieel roken, drogen of bakken ontstaan, zoals polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAKs). Natuurlijk spelen erfelijkheid en levensstijl ook een grote rol. En met een gezondere levensstijl helpen wij jou graag!



Plaats een reactie

Reacties moeten goedgekeurd worden vooraleer ze gepubliceerd worden

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.